DIGH bestaat 5 jaar!


“Sociale huisvesting als exportproduct brengt de economische motor op gang”, aldus Erik Beijer directeur en mede-initiatiefnemer van DIGH. “Wij zien het bouwen, renoveren en exploiteren van sociale huurwoningen als een investering in de ontwikkeling van kapitaalgoederen. De woningbouw, als kapitaalintensieve sector, is in staat omzet te genereren en daarmee economische groei te bevorderen. Dit werkt beter dan geld geven en daarom werkt DIGH met leningconstructies”.

Ruimte voor grensoverschrijding


Sociale huisvesting is in veel landen een onbekend fenomeen terwijl de vraag om deze vorm van huisvesting overal groeiende is. Sinds 2005 heeft toenmalig minister Dekker de corporaties eindelijk meer ruimte gegeven om hun kennis te exporteren en donaties en garantiestellingen (tot 0,3 promille) te verlenen. Dit sluit aan bij de werkwijze van DIGH Corporaties die aangeven garant te willen staan, krijgen van DIGH een tot in detail doorgerekend en doorgelicht project aangeboden. Na de contractuele zaken wordt meestal een lening afgesloten bij de BNG. Renoveren en bouwen alleen is echter niet genoeg. Er moet ook een geoliede machine rond beheer draaien als het project is afgerond. Ook dit kan je rustig aan DIGH en de corporaties overlaten die hebben immers ervaring in de opbouw van de organisatie, VVE beheer, scholing en opzetten van bedrijfsplan. Momenteel bemiddelt DIGH vooral voor projecten in Zuid-Afrika, Midden- en Oost-Europa, Suriname en de Antillen maar ook elders zijn DIGH-projecten.

Potentie is groot


Begon DIGH met het garant staan voor 114 woningen, in 2008 worden dat er al 5259. Hiermee is het totale bedrag waar nu 35 corporaties garant voor staan opgelopen tot 27 miljoen. Toch is dat nog maar een fractie van het totale bedrag waar de corporaties garant voor kunnen staan. De aanwezige potentie in Nederland is groot en het is dan ook een uitdaging voor de sector om over de eigen grenzen heen te willen gaan.

Terug naar algemeen overzicht Terug naar laatste nieuws

print deze pagina
Disclaimer | Copyright DIGH NL 2007 - 2009