Garant staan > Harry Platte, adviseur
Project
Haven Hills, Buffalo City (Zuid-Afrika) ca. 300 woningen

Corporatie
Ymere, Amsterdam

Betrokkene
Harry Platte, adviseur Corporate Strategie

‘We kunnen er met een gerust hart weer weg’

“Ik heb het project in december 2005 en afgelopen april bezocht. Het is ruim opgezet, mooi afgewerkt en van hoge kwaliteit. Een haast Nederlandse standaard. Het project ligt direct naast de sloppenwijk Duncan Village, maar in zekere zin sluit dat aan bij onze doelstellingen: we wilden een gemengde buurt. Alleen zijn de verschillen daar veel groter dan hier.Business-systeem

De eerste vijf jaar zijn cruciaal, maar ook het lastigst. Je hebt alle kosten, maar verdient nog niets. Binnen die periode moet er wel iets staan dat zichzelf in leven kan houden. Momenteel is de portefeuille nog vrij bescheiden, ongeveer 400 woningen. Een deel daarvan wordt nu verkocht om cashflowproblemen op te lossen. Dat is niet erg; ook in Nederland is het systeem met horten en stoten tot stand gekomen. Ymere helpt nadrukkelijk om een duurzaam, en dus economisch gezond business op te zetten. We moeten er met een gerust hart weer weg kunnen gaan. Uit eerdere projecten blijkt ook dat dat zo werkt.

Zakelijk interessant

Waarom we het doen? Omdat de wereld groter is dan Nederland. Dit soort projecten verbreedt je horizon aanzienlijk. Je wordt er wijzer van, gaat met andere ogen naar je eigen business kijken. Ik merk dat buitenlandse partijen vaak met een frisse blik kunnen aankijken tegen bijvoorbeeld ondernemingsvormen omdat ze niet worden gehinderd door een huisvestingstraditie van honderd jaar. Het levert trouwens ook een netwerk op van allerlei zakelijk interessante partijen. Het zijn de meest dynamische corporaties die je in het buitenland tegenkomt.

Gemakkelijk

Ik geloof heel erg in deze manier van werken. Je kunt zóveel betekenen als organisatie met maatschappelijke doelen. En DIGH maakt het je erg gemakkelijk. Ik begrijp niet waarom niet veel meer corporaties hieraan meedoen.”


print deze pagina
Disclaimer | Copyright DIGH NL 2007 - 2009