Garant staan > Dick Damsma, bedrijfsjurist
Project
Sekrepatu Kontren, Paramaribo, 127 woningen

Corporatie
Algemene Woningbouw Vereniging (Amsterdam)

Betrokkene
mr Dick Damsma, bedrijfsjurist

‘We zijn met iets heel fundamenteels bezig’

‘In 1998 deed de gemeente een dringende oproep aan de Amsterdamse corporaties om iets te doen aan de woningbouwsituatie in Paramaribo. De stad verpauperde en er ging veel unieke architectonische waarde verloren. AWV heeft veel Surinaamse huurders; dat was voor ons ook een van de redenen om, samen met Het Oosten, mee te doen aan dit project.Oplossingen vinden

In 2003 hebben we een pilot gedaan, bestaande uit 17 woningen, een crèche en een ruimte voor kinderopvang. Daarna besloten we om door te gaan. Natuurlijk loop je voortdurend tegen dingen aan waar je een oplossing voor moet zien te vinden. Soms bekruipt je het gevoel dat alles wat er mis kàn gaan, ook daadwerkelijk mis gaat.

De ervaring die we hier hebben met projectontwikkeling en de bouworganisatie is niet zomaar naar Suriname over te zetten. Het nieuwbouwproject waar we momenteel mee bezig zijn is voor Surinaamse begrippen van grote omvang. Het vergt veel kwantitatieve en kwalitatieve capaciteit van de aannemer, maar ook van de organisatie ter plaatse. Maar we zijn gelukkig nog geen problemen tegengekomen, waar uiteindelijk geen oplossing voor was te vinden.

Fundamenteel

Intussen wordt ook in de organisatie geïnvesteerd. De woningstichting Sekrepatu moet op den duur als een echte corporatie naar Nederlands model functioneren. Dat gaat heel ver. Suriname kent bijvoorbeeld niet de huur- en huurprijsbescherming zoals wij die kennen. Daar wordt dan via zelfregulering een mouw aan gepast. Geïnteresseerde remigranten kunnen wij recht in de ogen blijven kijken als we zeggen dat Sekrepatu een goede huisvester is.

We zijn met iets heel fundamenteels bezig. We willen laten zien dat het kan, betaalbare woningen bouwen en die op verantwoorde wijze beheren en exploiteren. Daarbij ondervinden we ook veel steun van DIGH. Ze zijn gewend te pionieren, en weten zich in jouw probleem te verplaatsen. Ze denken in oplossingen, werpen geen barrières op maar proberen die juist samen met jou te slechten. Dat is een heel prettige manier van zakendoen.’


print deze pagina
Disclaimer | Copyright DIGH NL 2007 - 2009